Op.Dr. Lale Geribeyoğlu
Estetik ve kozmetik uygulamalar söz konusu olduğunda göz çevresi yüzün en çok gündemde olan bölgesi olabilir. Çeşitli cerrahi uygulamalar, botoks, dolgu gibi kozmetik işlemlerle birleştiğinde daha güzel sonuçlar alınabiliyor. Bu aşamada dünya göz doktorları tarafından uygulanan yöntemlerden biri de plazma enerjisi kullanarak göz kapaklarında estetik iyileşme sağlamaktır.
Plazma enerjisi nedir?
Plazma katı, sıvı ve gazın yanı sıra maddenin dördüncü halidir. Gaz halindeki maddeye uygun koşullarda daha fazla enerji verildiğinde plazma enerjisi açığa çıkar. En önemli özelliği elektriği iletmesi ve yüksek ısıda olmasıdır. Uygulandığı bölgedeki dokuda buharlaştırma oluşturur bu sayede dokuda sıkılaşma meydana gelir.
Plazma cihazı ile yapılabilecek uygulamalar;
- Alt ve üst göz kapağı sarkmaları ve kırışıklıkları
- Kaz ayağı çizgileri
- Göz kapaklarındaki sarı lekeler( ksantelezma)
- Dudak üzeri çizgileri(barkod çizgileri)
- Et beni, siğil gibi derinin dejeneratif oluşumları
Tedavi şekli ve iyileşme süreci
Uygulama yapılması planlanan bölgeye göre uyuşturucu kremler veya hafif derecede lokal anestezi tatbik edilerek, işlemin ağrı ve acısız geçmesi sağlanır. Göz kapaklarının sarkması durumlarında 20-30dk lık tek seans genellikle yeterlidir. Cildin çok sarkık veya gevşek olması söz konusu ise ek seanslar planlanabilir.
Uygulama sonrası güneşten korumak, güneş koruyucu kremler kullanmak gereklidir. Oluşan kabuklar 7-10 gün içerisinde yavaş yavaş dökülerek, kaybolur. İlk birkaç gün uygulama yapılan bölgenin şişmesi ve kabuklanması beklenen etkidir. Günlük hayatı zorlaştıracak bir sorun oluşturmamaktadır. Göz kapağı haricindeki uygulamalarda birkaç ay süren ciltte pembelik olur ve zaman içerisinde solarak düzelir.
Sıkılaştırıcı etkisi ortalama 3-5 yıl devam eder ancak cilt ve genel sağlığı korumaya yönelik, düzenli uyku, dengeli beslenme, sigara alkol tüketiminin kısıtlanması gibi olumlu faktörler eklendiğinde sonuç daha iyi olacaktır.
Gebeler, uygulama alanında aktif enfeksiyon ve yara olması durumunda, yara iyileşme problemi olan kişiler dışında kullanımında sakınca yoktur.
Son Güncelleme 8 Mayıs 2021 Saat 21:53 pm