EPİRETİNAL MEMBRAN veya GÖZDE ZAR OLUŞMASI NEDİR? TEDAVİSİ?

İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

EPİRETİNAL MEMBRAN veya  GÖZDE ZAR OLUŞMASI NEDİR? TEDAVİSİ?

Epiretinal membran (halk arasında gözde zar oluşması) gözün makula denilen görme merkezinin yüzeyinde oluşan bir zardır. Görme merkezinde zamanla kırışıklığa ve büzüşmeye yol açar. Sıklıkla 55-60 yaş sonrası ortaya çıkar ve kendiliğinden oluşur. Genellikle tek gözü etkiler. Daha nadiren altında belli bir sebep olur. Bunlar göze alınan darbeler, retinada yırtık oluşması, daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları gibi sebeplerdir.

Epiretinal membran ilk başlarda belirti vermez. Ancak zar kalınlaşmaya başladıkça görme merkezinde kırışıklığa neden olur ve görmede azalma, düz çizgilerde eğrilme şikayetlerine yol açar. İlerlemiş durumlarda bu şikayetler oldukça rahatsızlık verir.

Epiretinal membranın tedavisi ameliyattır. İlaçla tedavisi yoktur. Vitrektomi denilen cerrahi müdahale uygulanır. Ameliyatta büzüşmeye sebep olan zar soyularak temizlenir. Erken dönemde uygulanan vitrektomi ile çok iyi görme artışı sağlanır. Gecikmiş durumlarda da ameliyat yapılır ancak görme artışı beklentisi daha düşük olmalıdır.