Makula dejeneresansı – sarı nokta hastalığı nedir ?

İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

Gözümüze gelen görüntülerin toplanıp odaklandığı noktaya makula diğer adıyla sarı nokta, buranın hastalığına yaşa bağlı makula dejeneresansı veya sarı nokta hastalığı denir. Risk faktörlerinin başında yaşlılık, sigara kullanımı, obezite, kötü beslenme, UV ışığına fazla maruz kalma gelmektedir.

Makula dejeneresansı – sarı nokta hastalığı belirtileri nelerdir?
Belirtilerin başında görmede azalma, kırık ve yamuk görme gelir. İlerlediğinde hastalar detayları görmekte zorlanırlar.

Makula dejeneresansı – sarı nokta hastalığı tipleri nelerdir?

Makula dejeneresansı kuru ve yaş tip olarak iki sınıfa tipe ayrılır. %90 hastada kuru tip, %10 hastada yaş tiptir. Kuru tip daha yavaş ilerler ve daha az görme kaybına neden olur.

Makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl teşhis edilir?

Yaşa bağlı makula dejeneresansı yapılan göz muayenesinde ortaya çıkar. OCT ve FFA (floressein anjiyografisi,) tetkikleri gereklidir.

Kareli kağıt ( Amsler testi) ile hastalığın ilerlemesini takip edebilirsiniz.

Kuru tip makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Kuru tip makula dejeneresansında destekleyici vitamin tedavisi dışında tedavi önerilmez. Vitamin ve mineral ilaçları verilir. Hastalar belli aralılarla takip edilerek yaş tipe geçiş olup olmadığı kontrol edilir.

Yaş tip makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Yaş tip makula dejeneresansında göz içine iğne ile ilaç verilir. Genellikle 4 haftada bir üç kez yapılır ve daha sonra duruma göre her ay veya 2-3 ayda bir devam edilir. Fayda olduğu sürece enjeksiyonlar kesilmez.

2000 yılında uygulanmaya başlayan fotodinamik tedavi günümüzde çok ender olarak kullanılmaktadır. Ancak 2023 itibariyle Visudyne adlı ilaç bulunmadığından uygulanamamaktadır.

Sarı nokta hastalığı gözlükle tedavi edilebilir mi?

Sarı nokta hastalığı nedeniyle normal gözlüklerden fayda görmeyenlere özel LVA adlı teleskopik gözlükler verilir. Ayrıca bazı hastalara göz içine özel teleskopik mercekler de yerleştirilebilir. Teleskopik göz içi merceklerin ilk uygulamalarını Prof.Dr. Mahmut Kaşkaloğlu yapmıştır.

Son Güncelleme 21 Temmuz 2023 Saat 10:55 am