Retina Dekolmanı
Retina Dekolmanı ve retina yırtığı
Kaşkaloğlu Göz Hastanesine Retina ve diğer vitrektomi ameliyatları SGK kapsamında Prof. Dr. Tansu Erakgün ve Prof. Dr. Erkin Kır tarafından yapılmaktadır. Direkt hat: 05464635687
Retina Yırtılması
Halk arasında retina yırtılması (yırtığı) olarak tanımlanan RETİNA DEKOLMANI her yıl 10.000 kişiden birinde görülür. Retina dekolmanı her yaşta görülebilmesine karşın orta yaşlı ve üstünde daha sık ortaya çıkar. Miyoplarda ve retina dekolmanı olanların yakın akrabalarında görülme şansı daha fazladır. Göze doğrudan gelen darbeler de retina yırtığına dekolmanına sebep olabilirler. Retina dekolmanı yırtığı bebek ve çocuklarda da görülebilir. Retina dekolmanı tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanır. Retina ışığa duyarlı sinir lif ve hücrelerden oluşmuş ince saydam bir dokudur.
Retina dekolmanı nedenleri? Retina yırtılması neden olur?
Retina dekolmanının en sık nedeni retina yırtık ve deliklerdir. Yaşlılıkla birlikte retina incelip yırtılabilir ancak en sık olarak neden yaşlılıkla değil gözün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki “vitreus” adı verilen maddenin büzüşmesidir. Vitreus gözün arka duvarında birkaç yerden retinaya sıkıca yapışıktır. Vitreus büzüşürken retinayı çekerek yırtıklara neden olur. Retinada yırtık oluştuktan sonra vitreustan gelen sıvı yırtıktan geçerek retinayı göz duvarından ayırır.
Zaten retina dekolmanı retina ayrılması anlamına gelir. Retina ayrıldığında görmede kör sahalar ortaya çıkar.
Orta yaş üstündeki insanlar özellikle parlak ışıklı ortamlarda yüzer siyah noktacıklar görebilirler. Bu siyah noktacıklar genellikle önemli değildirler.
Ancak bazılarında retina tabakasında yırtık oluşurken siyah noktacıklar görülebilir ve hastalar ışık çakmaları hissederler. İşte bu erken devrede göz doktorları retinayı dikkatle muayene ederek daha retina ayrılmadan yırtığı saptayabilirler. Bazı hastalarda retina dekolmanı belirgin siyah noktalar ve ışık çakmaları olmadan ortaya çıkabilir. Bu hastalar görme alanlarında karanlık sahalar fark ederler. Retina dekolmanı ilerledikçe merkezi görme kaybolur yani okuyamayız ve insanların yüzlerini göremeyiz.
Retina dekolmanı nasıl teşhis edilir ?
Retina dekolmanı gözün dışından belli olmaz. Dolayısıyla belirtiler ortaya çıkar çıkmaz göz doktoruna gidilmesi gerekir. Göz doktoru göz bebeğini geçici olarak büyüten bir damla damla damlatıldıktan sonra retinayı oftalmoskop denilen bir aletle muayene eder.
Tedavi
Retinada yırtık ortaya çıktığında retinanın ayrılması erken tedavi ile önlenebilir. Retina ayrıldıktan sonra ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Hangi yöntemlerin kullanılacağı hastanın durumuna göre seçilir. Retina dekolmanını her göz doktorunun teşhis etmesi gerekir ancak tedavisini bu konuda uzmanlaşmış göz doktorları yapabilir. Hastanelere başvuran hastaların ameliyatlarını bu konuda uzman kişiler tarafından yapıldıklarından emin olmaları şarttır. Retina dekolmanında tedavi için farklı yöntemler uygulanır.
Lazer
Yırtık oluşunca retina hemen ayrılmaz. Eğer bu devrede doktora başvurulursa yırtıklar lazer ışınıyla kapatılır ve çok defa ameliyata gerek kalmaz. Lazer tedavisi hasta ve hekim için çok kolay bir tedavidir. Hasta hiçbir acı duymadan birkaç dakika içinde yırtıkların etrafına lazer uygulanır. Lazer bir bakıma orada dokuyu yapıştıran kaynak görevi yapar. Lazer tedavisi retinanın ayrılmasını çok defa engellerse de bazı durumlarda yine ameliyat gerekebilir.
Ameliyat
Retina dekolmanı ameliyatsız iyi olmaz. Günümüzde retina dekolmanı tedavisinde çok defa vitrektomi ameliyatı yapılır. Modern cerrahi tekniklerle retina dekolmanı hastalarının başarı şansı % 90 üzerindedir.
Özet
Retina dekolmanı gözde siyah noktaların uçuşması ve ışık çakmalarıyla başlayan ve daha sonra görme kaybına neden olan ciddi bir hastalıktır. Retina dekolmanı kendi kendine iyi olmaz ve tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanır.