Kuru göz- göz kuruluğu tedavisinde IPL (lazer)

İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

kaşkaloğlu göz hastanesi

Göz kuruluğu veya kuru göz kronik bir rahatsızlıktır. Mevcut tedaviler tedaviden ziyade şikayetlerin azaltılmasına yöneliktir. Gerçek tedavi için yeni alternatif: IPL ışık tedavisidir. Lazer tedavisi olarak ta bilinmektedir. Kliniğimizde Eyelight IPL tedavisi başarıyla uygulanmaktadır. Hiçbir riski olmayan bu tedavi birkaç dakika için de uygulanır ve ağrısızdır. IPL tedavi için uygun olup olmadığınızı uzman doktorlarımız muayene sonrasında bilgilendireceklerdir.

**Gözde yanma, batma, sulanma şikayetleri kuru göz belirtileridir. Şikayetleriniz damlalarla geçmiyorsa bir alternatifiniz var: Punktum plug adı verilen minik tıkaçlar gözyaşı kanalının ucuna yerleştirilerek kendi göz yaşınızın gözünüzde daha uzun süre kalması sağlanır. Bu işlem bir ameliyat olmayıp muayene odasında kolayca yapılır. Özellikle Amerika’da çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen ülkemizde pek bilinmemektedir. İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesinde tıkaç uygulaması yapılmaktadır. Ancak en yeni tedavi metodu IPL Eyelight tedavisidir. Bir dakikada yapılan ağrısız  bu tedavide polikromatik ışıkla gözyaşının daha sağlıklı olması sağlanır. Halk arasında buna da lazer tedavisi diyenler vardır. IPL tedavisi olan hastalarımızın hepsi rahatladıklarını belirtmektedir. Hastanemiz kurucu Prof.Dr. Mahmut Kaşkaloğlu’da bu tedaviyi yaptırdıktan son şikayetlerinde büyük azalma olduğu fark etmiştir. IPL tedavisi bir kaç seans yapılır sonra 6-12 ayda bir tekrar edilir. Göz kuruluğu şikayetleri olanlara tavsiye edilir.

Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi sağlar. Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık Kuru Göz olarak bilinir.

Gözyaşının iki farklı üretim şekli vardır. Bunlardan biri, göz yüzeyi nemlenmesinin sağlanması amacıyla, az miktarda ancak sürekli üretilip salgılanması şeklindedir. Bir diğeri de duygusal durumlarda ve gözde herhangi bir rahatsızlığa tepki olarak fazla miktarda göz yaşı üretimidir.

Sağlıklı bir gözde, nemlenmeyi sağlayan gözyaşı devamlı olarak üretilip salgılanır. Fazla miktarlarda üretim ise, gözün yabancı bir cisim ile irritasyonu, göz kuruluğu veya kişinin ağladığı durumlarda gerçekleşir.  Etiket: göz kuruluğu-kuru göz-izmir-göz hastanesi-göz merkezi-göz doktoru-tedavisi

Kuru Göz- Göz kuruluğu Bulguları nelerdir?

  • Gözlerde batma ve yanma hissi
  • Gözlerde kaşıntı
  • Gözlerde sulanma
  • Göz içinde ve etrafında yapışkan, ipliksi bir sıvı (çapak) birikimi
  • Gözlerde sulanma
  • Kontak lens kullanımında zorluk yaşama

Göz Yaşı Tabakası Nedir?

Göz kırpma hareketi ile birlikte göz yüzeyinde, yüzeyin temizliğini ve pürüzsüzlüğünü sağlayan bir gözyaşı tabakası oluşur. Bu tabaka olmadığı taktirde net görme sağlanamamaktadır.Bu tabaka üç ayrı katmandan oluşmaktadır;

  • Yağ katmanı
  • Su katmanı
  • Mukus katmanı

Yağ katmanı, meibomus adı verilen bezler tarafından oluşturulur. Bu katman en dışta yer alır ve amacı, göz yüzeyini düzleştirmek, buharlaşmayı azaltmaktır. Gözyaşı denildiğinde bizim aklımıza gelen su, orta katmanı oluşturur. Gözyaşı bezi tarafından oluşturulan bu katman, gözdeki yabancı cisimleri ve irritanları uzaklaştırarak göz temizliğini sağlar.
En altta konjunktiva tarafından oluşturulan mukus katman vardır. Bu katman suyun göz yüzeyine yayılarak yüzeyin nemli kalmasını sağlar. Mukus katmanı olmazsa su yüzeye tutunamaz.

Kuru Göz- Göz kuruluğu Nedeni Nedir?

Gözyaşı üretimi yaşla birlikte azalır. Kuru Göz hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda herhangi bir yaşta olabilse de kadınlarda, özellikle de menopoz sonrası dönemde daha sık görülür.
Kuru Göz hastalığı başka hastalıklarla da ilişkili olabilir. Örneğin; kuru göz, kuru ağız ve artrit varlığında Sjögren hastalığının varlığından söz edilir.
Birçok ilaç göz yaşı sekresyonunu azaltarak kuru göz hastalığına neden olabilir. Özellikle aşağıda belirtilen ilaçlardan birini kullanıyorsanız mutlaka göz hekimine söyleyiniz:

  • Diüretik
  • Beta-bloker
  • Antihistaminik
  • Uyku ilaçları
  • Ağrı kesici
  • Sinir ilacı

Bu ilaçların kullanımının gerekli olduğu durumlarda, kişi göz kuruluğunu tolere edemiyorsa suni göz yaşı ile tedavi edilmeli ve kişinin şikayetleri tolere edilebilecek seviyeye indirilmelidir.
Kuru Göz hastası olan kişiler suni göz yaşı damları da dahil olmak üzere tüm göz damlalarının toksik etkilerine karşı daha duyarlıdırlar. Örneğin, bazı göz damlaları ve suni gözyaşı damlalarının bir kısmında koruyucu madde yer almaktadır ve bu koruyucu maddeler gözde irritasyona neden olabilir. Bu nedenle Kuru Göz hastası olan kişilerin koruyucu madde içermeyen ürünleri kullanmaları daha uygun olacaktır.

Kuru Göz- Göz kuruluğu Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Göz doktoru, genellikle muayene ile bu hastalığın tanısını koyabilir. Ancak bazen, gözyaşı miktarını ölçen testler gerekli olabilir. Bilgisayarlı BUT testi, Schirmer testi, belli koşullar altında, göz yaşı miktarını ölçmek için kullanılan, alt göz kapağına özel bir kağıt yerleştirilerek yapılan bir testtir. Bir başka yöntem de, bir damla ile (fluorescein veya rose bengal) göz yüzeyindeki kuruluğun paternini tespit etmektir. Bu testler hem önemli hem de değillerdir. Hastanın bir şikayeti yoksa ölçümlerde gözyaşı az bile olsa tedavi gerekmez.

Kuru Göz- Göz kuruluğu Tedavisi

Özet:  Göz kuruluğu yani kuru göz şikayetlerinde son tedavi temel olarak suni gözyaşı damlaları kullanılır. yetersiz kaldığında punktum plug adı verilen minik tıkaçlar da çok yararlıdır. Omega 3 ek tedavi olarak faydalıdır.

Kuru göz testleri: Göz yaşı miktarı BUT, Schirmer ve PRT testleriyle ölçülür. Mühim olan hastanın şikayetidir. Eğer hasta yanma, yabancı cisim hissi, sulanmadan şikayet ediyorsa tedavi verilir. Hastanın şikayeti yoksa testler ne gösterirse göstersin tedavi gerekmez.

Suni Göz Yaşı Damlaları:

Gerçek gözyaşına benzeyen, gözün nemli kalmasını sağlayan suni gözyaşı damlaları tedavide oldukça etkilidir.
Suni gözyaşı damlaları eczanelerden temin edilebilir. Farklı çeşitlerde suni gözyaşı damlaları vardır, bunlardan bir kaçını deneyerek kendiniz için en uygun olanını kullanabilirsiniz.
Eğer koruyucu maddelere karşı alerjiniz varsa, bu maddeleri içermeyen suni gözyaşı damlalarını tercih etmeniz uygun olacaktır.
Bu damlaları ihtiyacınız olduğu oranda kullanabilirsiniz, günde birkaç kez kullanabileceğiniz gibi saatte birkaç kez de kullanmanızda bir sakınca yoktur. Restasis adlı göz damlası da

Punktum tıkacı (Göz Yaşı Kanalı Tıkacı):

Gözyaşı küçük bir kanaldan burnumuza akar (Bu nedenle ağladığımız zaman burnumuz da akar ). Göz kuruluğu olduğunda gözyaşı azalmıştır ancak tamamen yok değildir. Mevcut olan gözyaşının gözde daha fazla kalmasını sağlamak için gözyaşını buruna akıtan kanalın girişine minik tıkaçlar konulduğunda kişinin kendi gözyaşı gözü daha fazla nemlendirir ve şikayetler azalır. Punktum tıkaçları geçici ve kalıcı olabilir. Geçici olanlar birkaç ay sonra eriyip kaybolur, kalıcı olanlarsa daha uzun süreler etkili olur. Punktum tıkaçlarının kullanımı ülkemizde yaygın değildir ancak özellikle Amerika’da kuru göz olduğunda ilk akla gelen tedavi şeklidir. Bilinmediği için hastalar tıkaçları bir ameliyat gibi düşünmekte ve çekinmektedirler. Halbuki bu tıkaçlar çok minik olup göz doktoru tarafından basit bir şekilde muayene odasında yerleştirilirler. Eğe kuru göz şikayetiniz varsa öncelikle geçici punktum tıkacı taktırınız eğer şikayetlerinizde azalma olur ve memnun kalırsanız isterseniz kalıcı punktum tıkacı  için başvurabilirsiniz. Kaşkaloğlu Göz Hastanesinde kalıcı ve geçici tıkaçlar hastalara uygulanmaktadır.

Diğer Metotlar:

Gözyaşı da diğer sıvılar gibi buharlaşır. Buharlaşmayı azaltmak için alınacak tedbirler ile gözün daha uzun süre nemli kalması sağlanabilir. Örneğin, kışın bulunduğunuz ortamda ısıtıcılar havayı kurutucu etki yaratırlar, radyatörün üzerine koyacağınız bir miktar su havanın nemli kalmasına katkıda bulunabilir. iyi ısıtılmış evlerde veya sürekli kilmalı ortamlarda yaşayanlarda kuru göz şikayetleri dha sıklıkla görülür. Doğal ortamda şikayetlerinizin daha az olacağını farkedebilirsiniz.
Kullandığınız gözlük çerçevelerinin kenarlarının kapalı olması gözlerinizi rüzgarın kurutucu etkisinden koruyabilir.
Kuru göz hastası olan kişi kuruluğa sebep olabilecek her şeyden kaçınmalıdır, çok sıcak bir oda, saç kurutma makinesi veya rüzgar bunlara örnek olarak verilebilir.
Kuru göz hastalığı olan kişilerin bazılarında sabah kalktıklarında şiddetli kaşıntı, bulanık görme olabilir. Bu yakınmayı azaltmak için yatmadan önce suni gözyaşı jelleri veya yoğun suni göz yaşı damlaları kullanılabilir. Ancak jeller görme bulanıklığına neden olabileceği için mümkün olan en az oranda kullanılmalıdır.

Omega3 kapsülleri kullanımının kuru göz hastalarında faydalı olduğu bilinmektedir.

Kuru göz-Göz Kuruluğunda Kontakt lens ve gözlük kullanımı: Şikayetler çok fazla değilse kontakt lens kullanılabilir. Hastanı durumuna ve şikayetlerine göre değişir. Hastalar genellikle kontakt lens kullanıp kullanmayacağına kendileri karar verir. Gözlük kullanımında sakınca yoktur.

Kuru göz-Göz Kuruluğunda Lasik yani göz çizdirme ameliyatı yapılır mı? Bu çok sık sorulan bir sorudur. Kuru göz hastalığı genellikle daha ileri yaşlarda ortaya halbuki Lasik için başvuran hastaların çoğunun yaşı daha gençtir ve bunlarda göz kuruluğu şikayetleri gerçek  kuru göz rahatsızlığına değil uzun yıllar kontakt lens kullanımına bağlıdır. Zaten bu kişiler kontakt lens kullanımını bıraktığında kuru göz şikayetleri de ortadan kalkacağından Lasik yapılmasında sakınca yoktur. Ancak yine de son kararı doktorunuz verecektir.

Göz kuruluğu Blefarit yani göz kapağı iltihabıyla birlikte olabildiğinden aşağıdaki bilgiler de yararlı olabilir:

Blefarit – Göz kapağı iltihabı Nedir?

Blefarit göz kapağının uzun süreli, iltihabi hastalığıdır.Hem çocuklarda hem de erişkinlerde oldukça sıkgörülen bir problemdir. Göz kapaklarının kenarında kızarıklık, kaşıntı ve batma şikayeti vardır. İki tipi vardır. Birincisi yağlı ciltlerde görülen seboreik blefarittir, diğeri mikrobik etkenlerle olur. Seboreik blefarit aslında bütün cildi etkileyen bir durumdur. Seboreik blefaritte gözyaşının yapısı bozulmuştur. Hormonlar, beslenme, fiziksel yorgunluk, stres bu durumun oluşmasına neden olabilir. Böyle bir durumda kapak kenarları kızarıktır. Kirpik diplerinde kepeklenmeler bulunur. Kapak kenarında bozuk yapıdaki gözyaşı birikerek kolaylıkla kaldırılabilen kabuklar oluşturur. Mikrobik blefaritte ise durum daha ciddidir. Genellikle çocuklukta başlar ve büyüyünceye kadar devam eder. Kapak kenarların da sert kaldırıldığında kanayan kabuklar vardır. Bu kabuklar gözü açık tutmada zorluk yaratır. İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi uzman göz doktorları  Blefarit -Göz kapağı iltihabı tedavisi için gerekli teşhis ve tedavi için gerekli bilgi ve beceriye sahiptirler.

Blefarit – Göz kapağı iltihabı nasıl tanınır ?

Blefarit rutin göz muayenesinde yapılan biomikroskopik incelemeyle tanınır.

demodexDemodeks nedir? Birçok blefarit hastasında kapak kenarlarında demodeks adlı bir tür “akar” paraziti bulunur. Hastanemizde bu parazitleri kirpik numunesi alarak özel mikroskopta teşhis ediyoruz<. Demodeks varsa  Teatree oil (çayağacı yağı) ihtiva eden ilaçlar verilir. IPL ve LLLT tedavisi de çok faydalıdır. Videoda hareketli demodex akarları görülmektedir.

 

Blefarit – Göz kapağı iltihabı nasıl tedavi edilir ?

Her iki tür blefarit de aynı şekilde tedavi edilir. Tedavi esas olarak kapak kenarlarını temiz tutmak amacıyla yapılır. Unutulmaması gereken blefaritin aslında bir deri hastalığı olduğu ve hayat boyu sizinle birlikte kalacağıdır. Bu tedavinin amacı belirtileri azaltmak ve rahatlamanızı sağlamaktır. Ciddi olgularda antibiyotikli damla ve merhemler faydalıdır. Kortizonlu damlalar kaşıntı irritasyon gibi bulguları hafifletmekle birlikte uzun süre kullanımlarında ilacın başka yan etkileri ortaya çıkabilir.

Blefaritte yeni tedavi: Yukarıda bahsedilen IPL ve LLLT tedavileri blefaritte de çok  yararlıdır.

Sıcak kompresler rahatlama sağlayabilir. Bunun için temiz küçük bir havluyu dayanabileceğiniz kadar sıcak suya batırıp sıkınız. Gözlerinizi kapatıp havluyu gözlerinizin üstünde 5-10 dakika tutunuz.. Arada gerekirse havluyu tekrar sıcak suyla ıslatınız. Bu işlem göz kapaklarındaki kan dolaşımını artırarak iyileşmeyi hızlandırır ve yağ bezlerinin ağızlarını açarak temizler.

Kapak temizliği için gözü yakmayan bir bebek şampuanı kullanılmalıdır. Şampuanın kapağını çıkarın ve kapağın içine bir damla şampuan koyduktan sonra kapağı ılık suyla doldurun. Bu ılık, şampuanlı suyla piyasada papix adıyla satılan ucu pamuklu çöpü ıslatıp kirpik diplerini yatay hareketlerle temizleyin . Daha sonra suyla kapak kenarını durulayın. Kapak kenarı temizliğini şampuan ve papix yerine eczanelerde bulabileceğiniz Lid Care adıyla satılan hazır mendil ve solüsyonlarla da yapabilirsiniz. Hastalık bir kez kontrol altına alındıktan sonra düzenli yapılan kapak temizliğiyle tamamen tedavisi mümkün olmasa da belirgin bir düzelme görülür.

Son Güncelleme 21 Şubat 2021 Saat 15:19 pm