Epiretinal Membran (Gözde Zar Oluşması)

Epiretinal membran veya halk arasında gözde zar oluşumu gözün makula denilen görme merkezinin yüzeyinde oluşan bir zardır. Görme merkezinde zamanla kırışıklığa ve büzüşmeye yol açar. Sıklıkla 55-60 yaş arası ortaya çıkar ve kendiliğinden oluşur.

Gözde Zar Oluşması Sebepleri

Retina yırtıkları, retina dekolmanı, retina damar hastalıkları (diyabet, ven tıkanıklıkları), göz yaralanmaları, göz ameliyatları, retina lazer sonrası, tümörler ve göz iltihapları sayılabilir.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesine Retina ve diğer vitrektomi ameliyatları SGK kapsamında Prof. Dr. Tansu Erakgün ve Prof. Dr. Erkin Kır tarafından yapılmaktadır. Tansu Erakgün direkt hat: 0542 237 12 06

Gözde Zar Oluşması Epiretinal Membran

Epiretinal Membran Tedavisi

Gözde zar oluşumu tedavisi ameliyattır. İlaçla tedavisi yoktur. Vitrektomi denilen cerrahi müdahale uygulanır. Ameliyatta büzüşmeye sebep olan zar soyularak temizlenir. Erken dönemde uygulanan vitrektomi ile çok iyi görme artışı sağlanabilmektedir. Gecikmiş durumlarda da ameliyat yapılabilir. Ancak görme artışı oranı daha düşük beklenmelidir.

Önemli not: Sıradan ya da rutin göz muayenesi sırasında doktorun gözünden kaçabilir. Gözde zar oluştuğu yaşlarda katarakt da sık görüldüğünden hastanın şikayeti katarakta bağlanıp hemen katarakt ameliyatı yapılabilir. Katarakt ameliyatından sonra hayal kırıklığı yaşanabilir. Bu nedenle her katarakt ameliyatında evvel OCT tetkiki yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre önce katarakt ameliyatı veya sadece epiretinal membran ameliyatı veya kombine yani aynı anda ameliyat yapılır. Hangi ameliyatın yapılacağına doktorunuz karar verecektir.

 

Son Güncelleme 10 Mart 2023 Saat 16:04 pm