Kontakt Lens

Kaşkaloğlu İzmir Göz Hastanesi

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi kontakt lens ile ilgili bilgi almak için 0 232 465 05 05 ile iletişime geçin.

Kontakt lensler optik, terapötik ve kozmetik amaçlarla kullanılmaktadırlar. İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesinde her türlü kontakt lens uygulamaları yapılmaktadır. Kontakt lens nedir, çeşitleri nerlerdir, kontakt lensin uygulamaları hakkında bilgilere buradan erişebilirsiniz. Kontakt lensi nereden satın alırsanız alın öncelikle gözünüze uygun kontakt lensin belirlenmesi, gözünüzün kontakt lens için uygun olup olmadığının anlaşılması için göz doktoru muayenesinin şart olduğunu hatırlatmak isteriz. İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi uzman göz doktorları size bu konuda yardımcı olacaktırlar.

Önemli not: Kontakt lens uygulaması normal göz muayenesi kapsamında olmadığından muayene olan hastalarımıza ancak istedikleri takdirde ücreti karşılığında kontakt lens uygulaması yapılır.

Kontakt lens gözün en ön tabakası olan kornea üzerine yerleştirilen küçük merceklerdir. Gözlük camının yumuşak ve küçük bir hali olarak düşünebilirsiniz.

Gözlük kullanmak istemeyen herkes kontakt lens kullanabilir. Ancak göz yapısının uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle herkes kontakt lense uyum sağlayamıyabilir.

Günümüzde en yaygın olarak kullanımları  rahat olduklarından yumuşak kontakt lensler tercih edilir.

İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi uzman göz doktorları en iyi uygulama sonuçlarını günlük lenslerden alındığını düşünmekte olduklarından tercihlerini bu yönde kullanmaktadırlar. Günlük kullan-at lensler pratik, ucuz ve hijyenik olduklarından eğer gözünüze uygun kullan-at günlük kontakt lens varsa tercih edilemelidir.

Kontakt Lens Tipleri

Sert lensler

Korneanın üçte ikisini kaplar ve şeffaf ya da renkli olabilir, bifokal, torik ya da bitorik geliştirilmişlerdir. Sert gaz geçirgen lensler, lensten korneaya oksijen geçişine daha fazla izin veren materyalden yapılmıştır, ancak günümüzde tüm sert lensler gaz geçişken materyalden üretilmişlerdir.

Skleral kontakt lensler gözün ön kısmını tamamen kaplayan lenslerdir, geç versiyonları ilerlemiş keratakonus hastalarında görmeyi arttırmak amacıyla kullanılmaktadır.
X-chrome lensler ise yine sert lenslerdir ve renk körlüğü bulunan (özellikle kırmızı yeşil ayrımı yapamayan hastalarda ) nondominant göze uygulanan lenslerdir.

Yumuşak lensler

Yumuşak hidrofilik lensler çok ince ve su absorbe edebilen plastik materyalden üretilir Sert lenslerden daha büyüktürler tüm korneayı kaplar ve skleraya uzanırlar. Yumuşak astigmatik (torik), bifokal ve renkli lensler üretilmektedir.

İlk geliştirilenler günlük kullanım lensleri olmak üzere, aylık, 3 ya da 6 aylık gibi uzamış kullanıma elverişli ve de tek kullanımlık yumuşak lensler mevcuttur.

Kontakt Lens Kullanımında Medikal Endikasyonlar

Afakî: 
Katarakt ameliyatı sonrasında ortaya çıkan durumdur, günümüzde modern katarakt cerrahisi sonrası göz içi lensi yerleştirilmektedir, ancak infantlarda ve küçük çocuklarda katarakt cerrahisi sonrası göz içi lensi yerleştirilmeyen hastalarda lens gücüne göre kontakt lens kullanılmaktadır.

Göz Travması:
Özellikle çocuklarda ve genç adultlarda; göz yaralanması sonrası görmenin tekrar eski durumuna getirilmesi için kontakt lens kullanımı gerekebilir

Keratakonus:
Korneanın progresif şekilde incelmesi ve koni şeklini almasına neden olan bir durumdur. Gözlük bu hastalarda genellikle iyi bir görmenin sağlanmasında yetersiz kalır, özel dizayn edilmiş sert kontak lenslerle iyi bir görme düzeyi yakalanır.

Kontakt Lens Kullanma Prosedürü

Kontakt lens kullanmak isteyen hastaların komple göz muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Hastanemizde kontakt lens kullanmak isteyen hastalarımız komple göz muayeneleri yapıldıktan sonra topografik ölçümleri yapılır (orbscan ) ve kuru göz açısından test edilirler. Hasta için en uygun lens seçimini hastalarımızla görüşerek belirleriz, ilk kez kontakt lens kullanacak olanlara eğitim verilmektedir.
İlk kez kontakt lens kullandığınızda gözde rahatsızlık hissi olabilir ama ağrı beklediğimiz bir durum değildir, göz yaşarması, kırpışma, ışık hassasiyeti ve ılımlı kırmızı göz gibi semptomlar oluşabilir; adaptasyon süresince bu durum giderek azalır süreç yumuşak lenslerde 3–4 gün, sert lenslerde 2 ila 4 hafta kadardır.

Kontakt Lens Kullanırken Uyarıcı Belirtiler

Kontakt lens kullanıcılarının küçük bir yüzdesi korneal ülser ya da oküler enfeksiyon gelişmesi açısından risk taşırlar akut gelişen ağrı ve kırmızı göz, kontakt lensinizi hızla çıkarmanız ve doktorunuzla görüşmenizi gerektirir, erken teşhis edilecek komplikasyonlar tedavinin başarılı olmasını sağlayacaktır.

  • Adaptasyon periyodundan sonra uzamış göz yaşarması.
  • Hızla gelişen ciddi kırmızı göz.
  • Kontakt lensi takarken ya da çıkarırken ciddi ağrı hissedilmesi.
  • Adaptasyon süresinin uzaması ya da bulanık görme.

 

Durumlarında doktorunuzla mutlaka görüşünüz…